Avinguda de la Clota, 3, 08174 Sant Cugat del Vallès

Llibres recomanats

Un llibre és una porta oberta a la imaginació, llegir és imaginar. La lectura en família reforça el vincle entre pares, mares i fills i ens permet viure aventures extraordinàries, viatjar a llocs llunyans, i conèixer personatges fantàstics i sorprenents. A més, la lectura ens ensenya valors, ens ajuda a reconèixer sentiments, expressar emocions i a superar pors. Ens ajuda descobrir el món que ens envolta i a formar el pensament crític. Llegir ens fa créixer.  

És per això que des de la comissió de biblioteca us volem proposar periòdicament llibres que ens semblen interessants  per gaudir en família, per acompanyar el creixement dels nostres fills i promoure la seva passió per la lectura.


Jo mataré monstres per tu

Jo mataré monstres per tu, conte escrit per Santi Balmes, cantant de Love of Lesbian, amb il·lustracions de Lyona i editat per Principal de los Libros.  És un álbum il·lustrat preciós que tracta amb molta sensibilitat un tema força recurrent en els infants, la por als monstres i, en conseqüència, la por a anar a dormir o a la nit. A més, les magnifiques il·lustracions de Lyona en tons pastel, transmeten molta tendresa i ens atrapen des del primer moment.

  • Títol: Jo mataré monstres per tu
  • Autor i il·lustradora: Santi Balmes i Lyona
  • Editorial: Principal de los libros
  • Edat recomanada: A partir de 3 anys
  • Categoría: Emocions

El títol del llibre ens pot semblar una mica agressiu però no ens ha de confondre pel seu nom, té un motiu de ser: és un famós vers de la cançó “Un dia en el parque” que l’autor va dedicar a la seva segona filla. Dins la història, la frase és dita pel pare quan la nena està al llit morta de por i simbolitza el fet que qualsevol pare o mare faria l’impossible per protegir el seu fill o filla. Amb aquesta frase el pare intenta fer entendre la nena que sempre serà al seu costat per ajudar-la i així junts podran vèncer la por. “Jo mataré monstres per tu”, un títol i una frase que demostren l’amor i el coratge d’algú per defensar incondicionalment als que estima.

La protagonista del conte es diu Martina i, quan arriba la nit, té molta por, per què quan tots se’n van a dormir només ella escolta el monstre que viu sota el seu llit. Està convençuda que sota casa seva hi ha una civilització de monstres que viuen cap per avall i que tot, persones i coses, tenen el seu reflex monstruós al revés.

A la Martina li preocupa que una nit, si li cau el braç del llit, el monstre que viu sota seu estiri d’ell i se l’emporti a viure al seu món, on hauria d’aprendre a viure amb tot al revés! El que no sap la Martina és que, a l’altre món, el seu reflex monstruós, l’Anitram  (Martina al revés), té exactament les mateixes pors que ella: no vol anar a dormir, sota seu hi ha una civilització d’humans que caminen cap per avall i són un reflex al revés de tot el que hi ha en el seu món.

Quan no poden dormir, les dues criden als seus respectius pares. Aquests aconsegueixen tranquil·litzar-les explicant que “el tamany dels monstres dependrà de la por que els hi tinguis. Si et sents valenta veuràs el monstre petit i covard”, “la por és elàstica, com un xiclet. Es fa petita fins a desaparèixer, quan tu et creixes”.

Amb aquestes paraules dels pares i el seu suport incondicional, la Martina i l’Anitram aconsegueixen adormir-se i llavors, una nit, a la mateixa hora, a ambdues els penja el braç del llit i s’obre un gran forat. Què passarà quan les seves mans arribin a tocar-se? Us deixem que ho descobriu quan llegiu aquest llibre tan bonic.

Jo mataré monstres per tu, un conte que tracta dos temes importants i molt relacionats entre ells. Per una banda explica com a vegades tenim por de certes persones o coses desconegudes però que si som valents i ens atrevim a apropar-nos a allò que ens fa por, potser descobrirem que allò que temíem en realitat no és tan diferent de nosaltres mateixos. D’altra banda, parla del suport incondicional dels pares i mares i com aquests, amb molt d’amor, transmeten seguretat i valentia als seus fills per a que es puguin enfrontar a la es seves pors, entendre-les i superar-les.


Tinc un volcà

Escrit per Míriam Tirado i il·lustrat per Joan Turu, és un conte sobre la ràbia, una emoció difícil de gestionar per a petits i no tan petits.

És un conte preciós que ajuda a petits i grans a adonar-se de quan puja aquest foc per l’interior, sabent que per controlar i canalitzar aquesta ràbia sempre tenim un recurs molt poderós que és la respiració. Prendre distància, respirar, adonar-nos que estem perdent el control i recuperar-lo.

  • Títol: Tinc un volcà
  • Autora i il·lustrador: Miriam Tirado i Joan Turu
  • Editorial: El cep i la nansa
  • Edat recomanada: A partir de 3 anys
  • Categoría: Emocions

La protagonista de la història és una nena, l’Alba, que, en un inici, aprèn a identificar la ràbia entenent que funciona igual que un volcà que té situat entre el melic i les costelles.

Les situacions que fan enrabiar l’Alba són molt habituals en la majoria de famílies i fàcilment un s’hi pot sentir identificat. Davant aquestes situacions, la nena sent com el seu volcà entra en erupció i es produeix un embolic emocional difícil de gestionar. A banda de ràbia, també hi ha part de tristesa, patiment i por. El volcà explota i quan el foc surt pot fer mal, a nosaltres mateixos o als que ens envolten. Per sort, una nit una fada explica a l’Alba com controlar el volcà a través de la respiració, portant aire cap a la panxa per fer bloquejar l’energia descontrolada del volcà.

Una de les coses que més ens agrada d’aquest conte és que ens mostra queels adults també tenim volcans que entren en erupció i en aquest cas és l’Alba qui s’encarrega d’ensenyar al seu pare el truc per a controlar la ràbia.  Ens recorda que els menuts tenen grans coses a ensenyar-nos.

El conte inclou unes quantesrecomanacions per ajudar-nos a acompanyar als nostres fills i filles en la gestió d’aquesta emoció.  



Oh! Un llibre que parla

Un altre llibre excel·lent de la inconfundible col·lecció d’obres d’ Hervé Tullet.
A primera vista sembla un llibre silenciós, però quan l’obrim…sorpresa! les seves planes són capaces de sonar, cantar, rugir, murmurar, riure i fins i tot inventar nous llenguatges. La màgia és possible però només amb la participació activa dels petits lectors i lectores.

  • Títol: Oh! Un llibre que parla
  • Autora i il·lustrador: Hervé Tullet
  • Editorial: Cruïlla
  • Edat recomanada: A partir de 3 anys
  • Categoría: Llibre joc

Obrim el llibre i una rodona blava ens convida a jugar, tocant cercles blaus i exclamant “Oh!”. El so serà diferent segons la mida, quantitat i ubicació dels cercles: més fort, més ràpid, seguint el ritme, molt llarg, curt, o bé com si tremolés, plorés, explotés…Les propostes de l’autor són infinites. I de sobte, quan ja estem ben immersos en la creació de ritmes i melodies, apareixen dos nous amics, el cercle vermell, l’ “Ah!”, amb qui explorarem les possibilitats de la composició i conversa, i el cercle groc, el “Uau!, que ens porta idiomes inventats, riures i focs artificials.

Aquest és un llibre per compartir i expressar-se lliurement. Convida a l’infant a gaudir d’un espai ple de reptes i instruccions on es combinen sons, colors i formes, promovent la creativitat mitjançant la fusió de la música, el joc i la imaginació.

Oh! Un llibre que ensenyarà als més petits i petites que una exclamació pot entonar-se de moltes maneres: amb alegria, enuig, sorpresa i moltes emocions més.



I a més… Festivals literaris que no us podeu perdre