Avinguda de la Clota, 3, 08174 Sant Cugat del Vallès

Calendari d’advent literari

Hola famílies de la Mirada!

Des de la comi de biblio aquest any comencem a preparar el Nadal des d’ara obrint cada dia la finestreta del calendari d’advent literari. Cada dia us proposarem una recomanació lectora, ja sigui de tema nadalenc per anar preparant aquestes festes com per agafar idees per regalar. Desitgem que us agradi! 😊

DIA 24

Bon dia famílies! Ja hem arribat a l’última finestreta del calendari d’advent literari. Sembla mentida, fa 2 dies ho veiem molt llunyà! Per finalitzar el calendari, us volem recomanar una película per a veure en família, basada en els contes infantils de Gabrielle Vincent, “Ernest i Celestine”. Uns contes plens de tendresa. 

Desitgem que us agradi!

La comi de biblio us desitja molt bones festes.
Gaudiu molt dels moments en família! Tornem al gener amb les piles carregades. 
https://www.youtube.com/watch?v=aTyOVOaeSMs&ab_channel=Llenguacatalana

Vídeo del trailer

La película es diu “ERNEST & CELESTINE, CONTES D’HIVERN”, de ritalucafilms. 

L’Ernest és un os gran amb esperit d’artista i un cor generós. Amb ell viu la Celestine, una rateta òrfena que fa temps va acollir a casa seva. Junts viuran tota mena d’aventures mentre es preparen per a l’arribada de l’hivern. Una nova adaptació dels populars contes infantils de Gabrielle Vincent, plena d’encant i valors positius, que manté la bellesa de les il·lustracions originals.

Està recomanada per a infants de 3 a 7 anys. Té una duración de 52 min i la podeu trovar a Filmin per 2,95 €.

DIA 23

Poesies amb suc
De Miquel d’Esclot. 

És una antologia de poesia per a nens i nenes, amb mes de tres-cents poemes d’autors de tot el món: catalans, anglesos, bascos, italians… Miquel Desclot, l’artífex d’aquest immens recull, el descriu com “un llibre per venir-hi a poar”. Poesies amb suc es una obra única per descobrir, des de ben menuts, el plaer de llegir versos. 

DIA 22

¡Oh, cuán lejos llegaràs!
De Dr. Seuss.

En este maravilloso y sabio discurso de graduación, Dr. Seuss aborda los altibajos de la vida, a la vez que anima a los lectores a alcanzar el éxito de que son capaces. Ideal para los que comienzan una nueva etapa en la vida, ya sean recién graduados del jardín de infancia o titulados con un doctorado,¡Oh, cuán lejos llegarás! es una divertida edición rimada en español del los clásicos de Dr. Seuss.

DIA 21

Avui us recomanem un gran llibre, que farà reflexionar a petits i grans sobre el valor de les paraules, les que utilitzem a diari gaire bé sense pensar-ho. I si ens veiéssim obligats a triar-ne només algunes? Quines paraules considerem imprescindibles en el nostre dia a dia?

A més, una família de P5 a gravat el conta contes en vídeo, narrat per l’infant. Impressionant! No us el perdeu! 

https://youtu.be/3ar3QpA2EKQ

La gran fàbrica de les paraules
D’ Agnès de Lestrade i Valeria Docampo.

Hi ha un país on la gent gairebé no parla. En aquest país s’han de comprar i empassar les paraules per poder pronunciar-les. L’Oriol necessita paraules per poder obrir el seu cor a la bonica Ariadna. Però, quines por triar? Perquè per dir el que li vol dir a l’Ariadna, li caldria una fortuna! No es pot equivocar…

Estem davant una joia d’Editorial Tramuntana, un àlbum il·lustrat molt poètic, emotiu, tendre i que fa reflexionar fins i tot als adults: Valorem totes les paraules que diem o parlem per parlar? Si parlar costés diners, quines paraules triaríem? La gran fàbrica de les paraules és una lectura que convida a reflexionar també sobre el valor del silenci, de tot allò que no diem amb les nostres paraules, però sí amb els nostres gestos, amb els nostres actes. Una lliçó també per als més nens que els diners pot comprar moltes coses, però no el cor de les persones. 

(Resenya completa aquí

DIA 20

El llibre de les endevinalles
De Carme Alcoverro (Editorial Barcanova). Les endevinalles són com petits enigmes, l’enunciat de les quals és presentat en versets que cal encertar. Som jocs d’enginy que ensinistren la intel·ligència i la fantasia.

Aquest llibre en recull 432 dels països de parla catalana. Llegiu les endevinalles i proveu d’encertar-les; si no us en sortiu, busqueu les solucions en les il·lustracions. I ara, a endevinar!

Parlant d’endevinalles, us en deixem una aquí molt nadalenca. A veure si l’encerteu!

“Sóc un tronc molt especial 
que has de cuidar molt bé, 
doncs si em piques amb un pal
un regal et cagaré”

DIA 19

El hombre palo
De Julia Donaldson y Axel Scheffler. Un precioso libro que nos invita a sentir la magia de la Navidad, una asombrosa obra maestra de los mismos creadores de “El grúfalo”.

El hombre palo vive en un precioso árbol con su querida mujer palo y sus tres hijos palo. Un día se despierta muy temprano y sale a correr, ¡pero el mundo es un lugar muy peligroso! Un perro quiere jugar con él, un cisne construye su nido con él, ¡incluso termina en una chimenea! ¿Conseguirá el hombre palo volver al árbol con su familia?

DIA 18

Avui us portem una recomanació en angles. És una recomanació molt especial perquè la Diana, una mare de l’escola, s’ha animat a fer de contacontes. No us ho perdeu! És genial!

The Lion inside
Rachel Bright. A mouse feels small and insecure and determines that what he needs to do is learn how to roar like a lion. He knows he has to act brave when he approaches a lion to learn how. In a hilarious turn of events, the lion is afraid of mice! The mouse comforts the lion, they become friends, and we learn that there’s a lion and a mouse inside all of us.

The inspiring text by Rachel Bright and the fun, bold illustrations by Jim Field teach young readers an important lesson. Regardless of how big or mighty we are, we can all live our dreams and do what we want to do. Fans of Aesop’s “The Lion and the Mouse” will enjoy The Lion Inside!

·························

Un León dentro

De Rache Brigh. Ser pequeño puede resultar difícil, por eso el ratón decide aprender a rugir como un león. Pero pronto descubrirá que no es necesario rugir, basta con ser amigos para que la vida sea más completa y tener lo bueno de los do

https://youtu.be/4zuxXSjHB-g DIA 17

La biblioteca del barri ens recomana, On és el meu barret?.
Text i il·lustracions de Jon Klassen.

Aquest és un llibre infantil particularment intel·ligent, amb una part de la seva acció que transcorre fora d’escena.

Al final, no solament els nens, també els majors, deixen anar la riallada.

DIA 16

Encara no?
De Christian Voltz. Avui, de bon matí, el senyor Magí ha fet un clot enorme a terra. En aquest clot enorme el senyor Magí hi ha deixat caure una petita llavor plena de promeses…” El protagonista d’aquesta divertida història cava un forat en la terra, diposita una llavor i torna un dia darrere l’altre -davant l’expectant mirada d’un ocell- amb el desig de veure créixer la flor que naixeria del gra. Encara no?, es preguntava cada matí el senyor Magí, en veure que res brollava. Fins que un bon dia…Llibre que convida a elaborar art amb objectes quotidians. Proposta ideal per compartir amb els més petis de casa.

DIA 15

Poemes de manta I fred
De Núria Albertí. Poemari adreçat a prelectors i primers lectors. El llibre presenta 7 poemes sobre l’estació de l’hivern. Tots ells relacionats amb temàtiques properes a l’edat dels seuslectors: el fred, el nadal, la neu, els refredats, etc.

DIA 14

El follet Oriol i un Nadal molt especial
D’Oscar Sarda.  El follet Oriol i el seu amic Marc van a la muntanya a buscar soques de Nadal malgrat que hi ha una tempesta de neu. De sobte, veuen un follet barbut i grassonet estirat a terra i desorientat: és el Pare Noel. Amb l’ajuda del follet Oriol i de tots els follets de la vall, el Pare Noel aconseguirà salvar els seus rens, recuperar tots els regals i repartir-los als nens la nit més màgica de l’any, la nit de Nadal.

DIA 13

Hilo sin fin
De Mac Barnett. Anabel encuentra una caja mágica con un hilo de lana sin fin, y con sus colores transformará su pueblo gris y triste y además se enfrentará al malvado archiduque que desea tener la caja mágica.

Ésta es una bonita historia llena de ternura y magia, que encierra muchos valores, tales como la generosidad, la bondad, el esfuerzo, el optimismo y el desinterés por lo puramente material. Además, nos invita a una bonita reflexión: la alegría no está en algo que se puede comprar o “tomar prestado” (como una caja de hilos), sino que está en el interior de cada uno y se consigue con los pequeños gestos del día a día, sobre todo si estos se comparten con quienes nos rodean sin esperar nada a cambio.

DIA 12

Avui us recomanem un títol musical molt bonic “El trencanous”, d’editorial Bruixola.

Segueix la Clara en la seva aventura màgica a través d’aquest ballet clàssic. Contempla la batalla del trencanous contra el rei dels ratolins, coneix la fada de Sucre i viatja al Regne dels Dolços, on t’esperen grans meravelles i emocions. Prem la nota que hi ha en cada pàgina perquè la història cobri vida amb la música d'”El trencanous” de Txaikovski, i després torna a escoltar cada tema al final de l’àlbum!.

DIA 11

La biblioteca de Volpelleres avui ens recomana “La maleta.
De Chris Naylor-Ballesteros.

Quan un dia un estranger arriba, amb només una maleta, tothom comença a fer-se preguntes. Per què és aquí? D’on ve? I què hi duu, a la maleta?. Una història poderosa, plena de tendresa i humanitat, que tocarà el cor de pares i fills.

DIA 10

Un Bon Nadal
De Nicholas Oldland.
Quan l’ant, l’os i el castor es disposen a celebrar la nit de Nadal, s’adonen que s’han oblidat del més important: no tenen arbre de Nadal i decideixen sortir al bosc a buscar-lo… Aquest conte ens fa veure que sempre hi pot haver una solució per tot i que podem combinar el respecte a les tradicions amb el respecte a la natura.

DIA 9

Bitmax & Co
La nova col·lecció creada per Jaume Copons i Liliana Fortuny per a primers lectors.

La Mus i en Wagner, una rata i un os, troben un robot enmig de la carretera. Decideixen emportar-se’l a casa i arreglar-lo. El seu nom és Bitmax i té una professió molt estranya: és ajudador! Amb els habitants del Bosc Blau viuran aventures i ajudaran tothom que ho necessiti. Integrat a la comunitat d’animals i éssers del Bosc Blau, en Bitmax ajudarà a mantenir l’entorn i solucionar els conflictes que vagin sorgint. I, a més, farà front als humans que visiten el bosc i, sobretot, a l’Evo, un extraterrestre esquerp i esvalotador. Amb en Bitmax, la Mus i en Wagner, descobriran que ajudar els altres és una gran aventura. 

Aventura, comèdia i faula són el marc genèric de les històries de Bitmax&Co. Cada títol de la sèrie desenvolupa un únic conflicte de manera clara. Bitmax&Co no és una successió de gags, sinó que ens situa de ple en l’estructura narrativa clàssica que presenta un conflicte, el desenvolupa i el resol. A més, la grafia en majúscules fa molt més atractiva la lectura als infants que comencen a llegir autònomament.

DIA 8

El pispallibres
Helen Docherty, Thomas Docherty.
Oi que t’agraden molt els llibres? A nosaltres també. I també al Pispallibres. Així que, si llegeixes aquesta història, segur que el Pispallibres t’escoltarà des d’on es trobi.
A cada casa, a cada llit, es llegien llibres amb delit. Però, de sobte, els llibres de contes dels animals del bosc comencen a desaparèixer. Es tracta d’un lladre de llibres? Qui serà? Una valenta conilleta decideix resoldre el misteri. 

DIA 7 La recomanació d’avui torna a venir de la mà de la biblioteca de Volpelleres. Aquesta vegada ens recomanen poesia. Els infants són rítmics per naturalesa i gaudeixen de la musicalitat del llenguatge. Sovint som els adults que tenim reticences a presentar aquest gènere a les criatures. Us animem  a probar!

Podries
Poema de Joana Raspall i il·lustracions d’Ignasi Blanch.
Un poema senzill i efectiu que fa descentrar-se d’un mateix per posar-se en el lloc de l’altre, tot d’una manera molt a mida de la solidaritat dels nens i nenes, un poema que per la seva trista actualitat està destinat a convertir-se en un poema sabut per tothom, un poema del patrimoni col·lectiu dels nostres infants.

Joana Raspall destaca per la poesia infantil i juvenil. Hi ha diversos llibres seus que són fantàstics, us animem a descobrir-los. Els podeu consultar a les biblioteques de la ciutat!
···········································
Veure vídeo

DIA 6

Cartas en el bosque
Susanna Isern. Un cartero silencioso y solitario. Unas cartas. Un secreto. En un apartado bosque, cada mañana, los animalitos que allí habitan esperan recibir cartas de sus vecinos. El viejo cartero recorre el bosque en su bicicleta y con su gorra puesta. A diario visita las casas de la ardilla, del conejo, oso, la rana, la marmota, del pájaro carpintero y hasta a las mariposas, porque en ese rincón del mundo reina la paz gracias a través de las cartas que entrega el protagonista.

“Cartas en el bosque” es un cuento amable que explica a los niños los conceptos de la amistad, de la solidaridad y del respeto. Además. es una entrañable y sorprendente historia que va a emocionar a pequeños y mayores, porque muchas veces lo más maravilloso se encuentra donde menos imaginamos.

DIA 5

Un sopar de por, de Meritxell Marti
Us heu preguntat alguna vegada què mengen els monstres dels vostres contes?
Sabíeu que hi ha un dia a l’any en què es troben tots i fan un gran tiberi?
El xef Jean-Col Trinxat els ha preparat un gran àpat al seu restaurant, l’Espàrrec Pudent, just a la punta del penya-segat més escarpat. Només hi ha una condició: anar-hi amb gana.
Si voleu saber quins son els plats preferits dels éssers més terribles només cal que obriu el llibre i aixequeu les solapes. Però ull! Podríeu trobar-hi viandes que no fossin del vostre gust…

DIA 4

Els amics de la Biblioteca del barri (Miquel Batllori) també ens acompanyaran amb algunes recomanacions aquest advent. Us animem a fer el carnet als vostres infants si encara no el tenen i a visitar la biblio. Els encantarà! 😊 Gaudeixen molt podent triar els llibres que més els agraden i aprenen a responsabilitzar-se dels que els han prestat. I per als indecisos, no patiu que us faran bones recomanacions.

Avui ens porten El llop, l’ànec i el ratolí. Text de Marc Barnett i il·lustracions de Jon Klassen. Un matí ben d’hora, un ratolí es va topar amb un llop i va ser ràpidament engolit.
El pobre ratolí pensava que allò era la fi, però aviat va descobrir que allà dins, no estava sol! Un ànec estava vivint allà dins, i òndia, què bé s’ho havia muntat!
···········································
Biblioteca de Volpelleres Miquel Batllori
Carrer de Pau Muñoz, 3-5, – 08174 Sant Cugat del Vallès http://bibliomil.wordpress.com/

DIA 3

Bona tarda famílies! Avui el calendari ve amb una recomanació molt especial. Algunes llibreries de la ciutat s’han animat a participar amb molta il·lusió en el nostre calendari i aniran apareixent al llarg d’aquest dies. Us animem a visitar-les aquestes festes, tenen molt bon ull assessorant i l’èxit està assegurat 😉

Avui, ALEXANDRIA LLIBRES ens proposa: PER FI, LLIURES!
Zahori books, Animals per la llibertat. Descobreix la vida de set animals salvatges en captivitat i allibera’ls tot aixecant les solapes: veuràs com surten de la pàgina, desitjant retrobar el seu lloc d’origen. Llibre pop-up.
Us deixem la ressenya a l’Instagram del llibre. Veure → ···········································
Els podeu trobar al carrer de la vila 10 de Sant Cugat. www.alexandriallibres.com

DIA 2

El fil invisible
La Nura ha descobert el secret que amaga el melic. Ara ja sap que en surt un fil invisible que la uneix a totes les persones que més s’estima: la mare, el pare, els avis, els tiets, els cosins, els amics… S’ha acabat tenir por quan no estiguin amb ella perquè sap que aquest fil la lliga a ells més enllà del temps i de l’espai i que els connecta sempre! Un conte sobre els vincles que ens uneixen amb els qui més estimem, i sobre com, sovint, les coses més importants són aquelles que no es veuen.

DIA 1 Avui us portem dos libres per acompanyar aquest dies

Una història de Nadal
De Montse Camps Pàmies. Un conte que vol transmetre l’esperit del Nadal com a celebració de la vida. La idea d’aquesta rondalla surt de la importància de commemorar aquesta data ancestral de cara als infants. El solstici d’hivern ens ajuda a connectar amb la llum pròpia que tots tenim des del dia que naixem i que no deixa de ser l’estrella que ens guia el camí.

Històries de Nadal
Una recopilació de contes de l’Astrid Lindgren, autora del cèlebre personatge Pippi Langstrump. Es tracta de deu contes que parlen sobre nens i nenes que celebren el Nadal. Aquestes narracions ens transporten en aquests moments de l’any a una vida familiar i divertida en la preparació del Nadal. Llegint aquiestes històries es fàcil viure i compartir la calidesa de les trapelleries plenes d’ innocència i d’ humanitat d’ aquests infants.