Avinguda de la Clota, 3, 08174 Sant Cugat del Vallès

Vols fer un hort a casa?

Hola! 😀

Des de la Comissió d’Hort ens hem animat a fer petites publicacions per tal d’animar-vos a fer un petit hort a casa.

  • Has tingut mai ganes de tenir un petit hort a casa?
  • No ho has fet ja que només teniu un balcó o terrassa i penses que no es possible?

Sigui quin sigui el teu espai plantar verdures i fruites a casa es possible. Es una activitat que amb nens és molt divertida i ajuda als infants a comprendre el cicle del creixement, d’on venen els aliments i a tenir paciència (si els temps d’espera pot ser massa llarg pels més menuts!!!)

Es cert que cal tenir algunes consideracions i precaucions per fer un hort urbà però des de la comissió d’Hort intentarem donar-vos alguns consells per tal que els vostres cultius siguin productius. Us animeu? 

Doncs primera tasca és escollir el millor lloc. Mireu a les vostres terrasses, balcons i fins hi tot finestres on toca més hores de sol. Es un element important i que no podem influir. Si teniu poc sol no us preocupeu, també és possible tenir un hort.

Ara que ja heu escollit el lloc amb mes hores de sol de casa vostre, es el moment de pensar en quin recipient fareu creixer el vostre hort. Si teniu la sort de disposar d’un espai directament a terra ja podeu començar a remoure la terra i deixar-lo llest. Si l’espai està en un balcó o terrassa haureu de buscar un recipient on plantar les hortalisses. Podeu fer servir testos que teniu per casa, caixes de fusta de fruita, reciclar envasos o si us animeu podeu adquirir caixes de cultiu que s’ofereixen a les botigues de jardineria o fins hi tot muntar un hort vertical. Hi ha moltes opcions i totes serveixen. Deixeu anar la vostre imaginació (els nens les poden decorar!!) i per si ajuda us compartim fotos amb alguna idea.

Ens veiem la propera setmana… 😍

Vinga, ja es hora d’embrutar-nos una mica les mans. Si si, podem fer planter o be plantar directament al nostre hort. Per fer plantar hi ha moltes opcions: a les botigues podeu trobar safates de plàstic per fer planter o envasos de torba que son biodegrables. També podeu optar per reutilitzar elements cotidians com: rotlles de paper de vàter o les oueres de cartró (a les fotos teniu exemples)

Si opteu per llavors us recomanem plantar: mongeta, carbassa, tomàquet, bledes, cogombre, raves o espinacs. Però també hi ha l’opció de comprar el planter als centres de jardineria o als mercats i per aquesta època us recomanem: maduixa, enciam, col, bròquil, bleda, ceba o porro.

Als envasos s’indica l’espai que cada planta necessita. (Molts cops indicat com a separació entre plantes!) Cal tenir-ho en compte per calcular quantes plants podrem tenir segons l’espai que disposem.

 

Esperem que us hagueu animat ja, bé plantant llavors o comprant planter, i sinó dir-vos que encara hi sou a temps. Hi ha moltes verdures i plantes d’estiu que es poden plantar els propers mesos. Ja ho anirem comentant! 😉 Important: no oblideu d’anar regant els planters per tal que creixin amb molta força i col·locar-los en un lloc lluminós; si marxeu uns dies penseu una forma de que continuïn tenint aigua.

Poc a poc anirant creixent i així que apareguin les primeres fulles i facin uns 4 dits (o un pam, per exemple per la mongeta) ja la podem trasplantar a un recipient més gran o al terra si és on tenim pensat tenir l’hort. Abril ja començarà a ser temporada per plantar pebrot i tomàquet, d’aquest últim ja hi ha disponibilitat de moltes varietats. És un cultiu difícil però la recompensa de menjar un tomàquet gustós del nostre hort, no té preu. Des de la comissió d’Hort us desitgem bones vacances i esperem que aprofiteu els dies per iniciar-vos en el cultiu si encara no ho heu fet.

Com van aquests planters? Ja heu pogut escollir les llavors i un bon lloc per tenir-les i que creixin molt? Si no heu tingut encara sou a temps no patiu! Tota la primavera és bona època per plantar 😜 Amb les temperatures més suaus i que tenim moltes hores de sol es poden plantar moltes hortalisses i fruites. I si no us atreviu amb les llavors actualment hi ha molts llocs on podreu adquirir el planter llest per ser trasplantat a la terra o als recipients més grans que tingueu. Si voleu podeu compartir fotos de com teniu els vostres planters. Nosaltres aquí us deixem uns exemples.

Com van els horts? Ja heu pogut gaudir de les primeres maduixes o rabes? A que tenen un sabor diferent que les que es compren. Segur que els vostres fills han notat la diferencia. A l’escola els nostres horts també comencen a fer goig, tomaqueres, mongetes i enciams creixen molt. Els heu vist? Els infants gaudeixen tenint cura i regant, que amb el sol i el clima mes sec cal estar pendent del reg.  Si encara no us heu animat a fer un racó d’Hort a casa encara hi sou a temps i tenir una collita a l’estiu. 🍅🍓🥕🥒