Avinguda de la Clota, 3, 08174 Sant Cugat del Vall猫s

Vols fer un hort a casa?

Hola! 馃榾

Des de la Comissi贸 d鈥橦ort ens hem animat a fer petites publicacions per tal d鈥檃nimar-vos a fer un petit hort a casa.

  • Has tingut mai ganes de tenir un petit hort a casa?
  • No ho has fet ja que nom茅s teniu un balc贸 o terrassa i penses que no es possible?

Sigui quin sigui el teu espai plantar verdures i fruites a casa es possible. Es una activitat que amb nens 茅s molt divertida i ajuda als infants a comprendre el cicle del creixement, d鈥檕n venen els aliments i a tenir paci猫ncia (si els temps d鈥檈spera pot ser massa llarg pels m茅s menuts!!!)

Es cert que cal tenir algunes consideracions i precaucions per fer un hort urb脿 per貌 des de la comissi贸 d鈥橦ort intentarem donar-vos alguns consells per tal que els vostres cultius siguin productius.聽Us animeu?聽

Doncs primera tasca 茅s escollir el millor lloc. Mireu a les vostres terrasses, balcons i fins hi tot finestres on toca m茅s hores de sol. Es un element important i que no podem influir. Si teniu poc sol no us preocupeu, tamb茅 茅s possible tenir un hort.

Ara que ja heu escollit el lloc amb mes hores de sol de casa vostre, es el moment de pensar en quin recipient fareu creixer el vostre hort. Si teniu la sort de disposar d鈥檜n espai directament a terra ja podeu comen莽ar a remoure la terra i deixar-lo llest. Si l鈥檈spai est脿 en un balc贸 o terrassa haureu de buscar un recipient on plantar les hortalisses. Podeu fer servir testos que teniu per casa, caixes de fusta de fruita, reciclar envasos o si us animeu podeu adquirir caixes de cultiu que s鈥檕fereixen a les botigues de jardineria o fins hi tot muntar un hort vertical. Hi ha moltes opcions i totes serveixen. Deixeu anar la vostre imaginaci贸 (els nens les poden decorar!!) i per si ajuda us compartim fotos amb alguna idea.

Ens veiem la propera setmana… 馃槏

Vinga, ja es hora d鈥檈mbrutar-nos una mica les mans. Si si, podem fer planter o be plantar directament al nostre hort. Per fer plantar hi ha moltes opcions: a les botigues podeu trobar safates de pl脿stic per fer planter o envasos de torba que son biodegrables. Tamb茅 podeu optar per reutilitzar elements cotidians com: rotlles de paper de v脿ter o les oueres de cartr贸 (a les fotos teniu exemples)

Si opteu per llavors us recomanem plantar: mongeta, carbassa, tom脿quet, bledes, cogombre, raves o espinacs. Per貌 tamb茅 hi ha l鈥檕pci贸 de comprar el planter als centres de jardineria o als mercats i per aquesta 猫poca us recomanem: maduixa, enciam, col, br貌quil, bleda, ceba o porro.

Als envasos s鈥檌ndica l鈥檈spai que cada planta necessita. (Molts cops indicat com a separaci贸 entre plantes!) Cal tenir-ho en compte per calcular quantes plants podrem tenir segons l鈥檈spai que disposem.聽

Esperem que us hagueu animat ja, b茅 plantant llavors o comprant planter, i sin贸 dir-vos que encara hi sou a temps. Hi ha moltes verdures i plantes d鈥檈stiu que es poden plantar els propers mesos. Ja ho anirem comentant! 馃槈 Important: no oblideu d鈥檃nar regant els planters per tal que creixin amb molta for莽a i col路locar-los en un lloc llumin贸s; si marxeu uns dies penseu una forma de que continu茂n tenint aigua. Poc a poc anirant creixent i aix铆 que apareguin les primeres fulles i facin uns 4 dits (o un pam, per exemple per la mongeta) ja la podem trasplantar a un recipient m茅s gran o al terra si 茅s on tenim pensat tenir l鈥檋ort. Abril ja comen莽ar脿 a ser temporada per plantar pebrot i tom脿quet, d鈥檃quest 煤ltim ja hi ha disponibilitat de moltes varietats. 脡s un cultiu dif铆cil per貌 la recompensa de menjar un tom脿quet gust贸s del nostre hort, no t茅 preu. Des de la comissi贸 d鈥橦ort us desitgem bones vacances i esperem que aprofiteu els dies per iniciar-vos en el cultiu si encara no ho heu fet.

Com van aquests planters? Ja heu pogut escollir les llavors i un bon lloc per tenir-les i que creixin molt? Si no heu tingut encara sou a temps no patiu! Tota la primavera 茅s bona 猫poca per plantar 馃槣 Amb les temperatures m茅s suaus i que tenim moltes hores de sol es poden plantar moltes hortalisses i fruites. I si no us atreviu amb les llavors actualment hi ha molts llocs on podreu adquirir el planter llest per ser trasplantat a la terra o als recipients m茅s grans que tingueu. Si voleu podeu compartir fotos de com teniu els vostres planters. Nosaltres aqu铆 us deixem uns exemples.

Com van els horts? Ja heu pogut gaudir de les primeres maduixes o rabes? A que tenen un sabor diferent que les que es compren. Segur que els vostres fills han notat la diferencia. A l鈥檈scola els nostres horts tamb茅 comencen a fer goig, tomaqueres, mongetes i enciams creixen molt. Els heu vist? Els infants gaudeixen tenint cura i regant, que amb el sol i el clima mes sec cal estar pendent del reg.Si encara no us heu animat a fer un rac贸 d鈥橦ort a casa encara hi sou a temps i tenir una collita a l鈥檈stiu. 馃崊馃崜馃馃