Avinguda de la Clota, 3, 08174 Sant Cugat del Vallès

10 propostes per gaudir en família aquest estiu

El curs ja s’acaba i comencen les desitjades vacances d’estiu! Des de la comissió de biblioteca ens volem acomiadar fins el curs que ve recomanant-vos 10 llibres o activitats relacionades amb la lectura per a per passar-ho bé en família.


1. La ola
(Suzy Lee. Editorial Barbara Fiore)

Un meravellós àlbum en format horitzontal i sense text que narra la historia d’una nena en un dia de platja. Unes expressives il·lustracions a 2 colors i a doble pàgina segueixen el compàs de les ones del mar i ens porten de passeig per la platja. Allà, una nena acompanyada de cinc gavines, descobreix el mar, experimenta i juga amb les onades i descobreix fantàstics tresors. És un llibre e edició per a totes les edats, ja que els infants només necessiten interpretar les imatges per entendre la historia.


2. Tot el que cal per fer una casa en un arbre
(Carter Higgings i Emily Hughes. Editorial El zorro rojo)

«Tot el que cal per fer una casa en un arbre és temps i mirar amunt i pensar…» Així comença aquest llibre ple d’inspiradores escenes de la naturalesa, en les quals els arbres semblen amables gegants que conviden a viure infinites aventures.

Es tracta d’un original manual d’instruccions en el qual tant el text com les il·lustracions descobreixen, pas a pas, un divertidíssim joc d’imaginar, construir i habitar no només una, sinó més d’una desena de cases diferents, allotjades als arbres més meravellosos. Fustes, canyes, escorces, cordes, claus…, però també uns prismàtics, llibres, entrepans i una gorra de pirata, un coixí, una llanterna i una nit d’estrelles i secrets. Tot això i molt més, ja que tan bon punt el lector arribi a l’última pàgina, descobrirà que aquest llibre no té final.

La veritable aventura comença quan tanquem el llibre. Torna la frescor, l’exuberància i la vivacitat de la naturalesa recreada per Emily Hughes, una il·lustradora que amb cada paisatge ens regala un bri d’aire fresc i la fascinació de la vida salvatge.


3. Pirates a la vista
(David Long i Harry Bloom. Editorial La Galera)

És un llibre de busca i troba a través del qual els infants descobriran a 11 pirates reals, la vida al mar (sobre i sota coberta) i un munt de coses sobre el món de la pirateria.

Els libres de busca i troba normalment són un èxit assegurat ja que entretenen molt als nens i nenes alhora que practiquen la seva capacitat d’observació y concentració.

EL llibre va acompanyat d’una lupa que convida a explorar tots els racons de cada pàgina.



4. Ratones de viaje
(Xosé Manuel González i Natalia Colombo. Editorial Kalandraka)

És un divertit àlbum il·lustrat amb temàtica estiuenca que explica el viatge en caravana d’uns ratolins ben carregats d’equipatge fins a la platja.

És un conte narrat amb frases curtes i rimes carregades de musicalitat i alegria, cosa que sol enganxar als més petits i petites.

A més, les il·lustracions amb colors molt vius i vibrants ens transmeten l’energia de l’estiu.


5. Yakari
(Job i Derib. Editorial Norma)

L’Editorial Norma ha recuperat una sèrie de còmics imprescindibles en la literatura infantil i juvenil francesa i els ha traduït al català i castellà.

És una col·lecció de diversos volums que narren les aventures d’un nen sioux que pot parlar amb els animals i entendre’ls. A la primera historia, en Yakari descobreix que té aquesta capacitat i coneix Gran Àliga, que serà el seu tòtem protector, i Fill del Tro, el cavall amb qui compartirà aventures i aprenentatges. Amb ells, Yakari anirà assolint els valors fonamentals per créixer en la seva cultura sioux: respecte, autonomia i responsabilitat.

Cada historia narra les aventures plenes de emocions d’un infant que creix en plena natura i transmet el missatge que per viure-hi cal respectar l’equilibri entre el que ens ofereix la natura i el que hi podem fer i desfer els humans.

Recomanat a partir de 4-5 anys. El podeu trobar a la Llibreria el Pati de Llibres de Sant Cugat. A la seva web hi trobareu la ressenya associada als diferents volums i que ens ha ajudat a referenciar-lo en aquest cas.


6. L’ós que menja gelats
(Idoia Arraiza i Ainara Azpiazu. Editorial minis)

L’ós que menjava gelats és un conte tendre, bonic i respectuós que protagonitza un ós molt afectuós al que li encanta menjar gelats, els gelats d’un nen que coneix al bosc on viu i del que es fa amic.
És un conte en format mini, com tots els d’aquesta editorial. Són ideals per portar de vacances o a sobre quan sortim per què ocupen molt poc, cosa que facilita que sempre puguin venir amb nosaltres. A més, els més petits i petites els poden manipular amb molta facilitat ja que són de la mida justa per a les seves mans.


7. Històries de ratolins
(Arnold Lobel. Editorial Kalandraka)

Set ratolins demanen al seu pare que els expliqui un conte abans d’anar a dormir i el pare ratolí decideix explicar-ne un a cada germà.

Són set històries breus, tendres, molt imaginatives i plenes d’humor ingenu. Perfectes per llegir en veu alta i teatralitzar la lectura mentre els infants observen les il·lustracions.

Són contes per a totes les edats, que no inclouen cap aprenentatge o moralitat en el missatge ja que l’objectiu és únicament que el lector ho passi molt bé i gaudeixi de la lectura.

A més, és perfecte per a primers lectors ja que està escrit amb paraules senzilles i frases curtes i simples amb lletra d’impremta.


8. Play the forest school way

És una guia que inclou moltes activitats per a divertir-se en família al bosc, a l’exterior. La filosofia de les escoles-bosc es basa en que el joc a la natura encoratja als infants a desenvolupar confiança i autoestima a través d’experiències d’aprenentatge pràctiques en un entorn natural.

Aquest és el primer llibre que comparteix amb el públic moltes activitats, jocs, manualitats i habilitats de supervivència que podem fer en família al bosc (inclús al parc o qualsevol entorn natural) i que es proposen habitualment en aquestes escoles. Són propostes molt xules que ens faran gaudir a tots, grans i petits, del joc exterior. Cada una va acompanyada d’explicacions molt senzilles i il·lustracions que ajuden a seguir-les.




9. El gran llibre de les cuques/ bèsties/Ocells/el mar
(Yuval Zommer. Editorial Juventud)

Són 4 llibres informatius molt bonics per a que els infants aprenguin i gaudeixin a l’hora, genials per a conèixer un munt de curiositats sobre la fauna que ens envolat.

Amb un text divertit ple de fets contrastats i unes il·lustracions precioses i plenes de color, aquest llibres sorprendràn tant a nens com a adults.

Són ideals per aquest dies d’estiu, esteu on esteu, sempre hi ha fauna que ens envolta i que als petits i petites els encantarà explorar i poder identificar amb els llibres.


10. Rory´s Story Cubes

Un joc molt senzill per inventar històries i fomentar la imaginació i la creativitat.

No té edat recomanada ni nombre mínim de jugadors. Una bona manera de passar l’estona aquest estiu jugant tota la família i amics.

El joc consta d’una capsa amb 9 daus que tenen dibuixos diferents a totes les seves cares. Podeu trobar capses de diferents temes: animals, contes, fantasia…

Per jugar es tiren tots els daus i es diu “Hi havia una vegada…” i es comença a explicar un conte utilitzant totes les imatges que han sortit als daus. És un joc que permet inventar diferents variants i adaptar-les a les necessitats dels jugadors. Per exemple, per a nens més petits o per començar a entendre la dinàmica del joc, es podria jugar amb menys daus. Una altra opció és dibuixar o escriure el conte una vegada ens l’hem inventat i així el podem recordar sempre que vulguem. Fins i tot, un cop ja es coneix el joc, es poden encadenar històries, és a dir, quan s’acaba amb l’últim dau un altre jugador torna a llençar els daus i continua el conte.

És una manera molt divertida de treballar l’expressió oral i aprendre vocabulari relacionant imatge i paraula.


Desitgem que us agradin!
Molt bon estiu! Tornem al setembre!