Avinguda de la Clota, 3, 08174 Sant Cugat del Vallès

Llibres per infants que difonen la figura de la dona en la ciència

Bon dia famílies!
El dia 11 de febrer va ser el dia internacional de la dona i la nena en la ciència. Històricament, els descobriments científics portats a terme per homes han eclipsat els fets per dones i amb aquest dia és pretén donar visibilitat al paper del gènere femení en la ciència. Des de la comissió de biblioteca hem fet un recull de libres que difonen el paper i figura de la dona en aquest àmbit.

Yo, Jane
Amb enorme sensibilitat i unes gotes d’humor, el multipremiat il·lustrador Patrick McDonell ens explica la història de Jane, una nena anglesa nascuda en el si d’una família de pocs recursos, que somia amb anar a l’Àfrica per conèixer els animals que ha vist en els llibres.

La mama se’n va a l’Antàrtida
L’Anna Cabré és física del clima, doctorada en cosmologia i l’única catalana que ha viatjat a l’Antàrtida per estudiar els efectes del canvi climàtic amb l’expedició “Homeward Bound”. Per. també és mare, i sentia la necessitat d’explicar als seus dos fills quina es la seva feina quan no és a casa: a bord d’un vaixell taronja, ajuda els icebergs, les balenes i les foques a salvar el pol sud.

Ada Magnífica, científica és el primer llibre d’una col·lecció d’àlbums il·lustrats que se centren en la tendència «S.T.E.M» (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) per a nens. Amb el seu esperit curiós i perseverant, Ada inspirarà sens dubte als joves lectors perquè segueixin les seves pròpies passions.

La Rosa Pionera, enginyera és el tercer llibre d’una col·lecció d’àlbums il·lustrats que es centren en la tendència «S.T.E.M» per a nens i nenes; temes relacionats amb la ciència, la tecnologia, les enginyeries i les matemàtiques. Una col·lecció que celebra la creativitat, la perseverança i la curiositat científica. La Rosa Pionera somniava que seria una gran enginyera… Tota sola a les golfes, quan la lluna lluïa al cel, construïa els invents que havia pensat amb anhel. Ella pensava, però callava: remenava la paperera i hi buscava andròmines per a la seva passió enginyera. Amb aquestes construïa els seus invents, però ningú podia veure els seus descobriments. I així va anar creixent, fins que un bon dia de tardor va arribar la tieta Rosalia del mocador. I la Rosa va tenir al cap una idea: I si ella construís un artefacte volador per a la seva tieta? Un àlbum molt divertit que ens anima a perseverar en les nostres passions.

Petita&Gran és una col·lecció de contes amb la qual nens i nenes descobriran qui eren i què van aconseguir les més grans dones de la història contemporània. Dissenyadores, pintores, aventureres, científiques … Dones úniques i meravelloses de les que aprendre i amb les que identificar-se. Dones que van convertir un petit somni en una gran història.

Ada Lovelace, filla de Lord Byron, va ser una matemàtica i escriptora britànica, un geni en constant lluita entre el raciocini i l’emoció. Nascuda a Londres el 1815, Ada va deduir i preveure la capacitat d’un ordinador per anar més enllà dels simples càlculs matemàtics i va descriure el primer llenguatge de programació, pel que està considerada la primera programadora de la història. 

Dian Fossey va ser una brillant zoòloga nord-americana reconeguda per la seva labor científica i la seva defensa dels goril les. Elseu caràcter fort i apassionat la va portar a lluitar feroçment contra el tràfic d’ animals i la caça furtiva.

Marie Curie va ser la primera dona doctora en Ciències i professora a la Universitat de París. També va ser la primera persona de la història a rebre dos premis Nobel. La seva senzillesa i fe altruista en la ciència la van portar a descobrir el radi i el poloni, i a desenvolupar la teoria de la radioactivitat. Per tot això és considerada la dona més inspiradora de la ciència moderna. 

Dones de ciència: 50 Pioneres valentes que van canviar el món
Entre les pioneres que hi apareixen, podem trobar figures tan conegudes com Marie Curie i Jane Goodall, i d’altres no tan conegudes, com Rachel Carson, que ja a principis del segle XX va advertir sobre els efectes nocius dels pesticides en el medi ambient i de la creixent contaminació.

Aquesta col·lecció d’històries apassionants també inclou infografies sobre temes rellevants en camps relatius a la ciència i un glossari científic il·lustrat.

Las chicas son de ciencias: 25 científicas que cambiaron en mundo
Saps quants descobriments científics devem a les dones? Encara que en els llibres d’història sembli que les ciències són cosa d’homes, d’això res: des Agnodice, la primera mèdica coneguda de la història, fins Rosalind Franklin, la química que va descobrir l’estructura de l’ADN, passant per Vera Rubin, l’astrònoma que va veure el que ningú veia, les dones han estat pioneres en ciències des de l’inici dels temps. I tot i així, podries nomenar el menys a deu noies guerreres que el petaron en el món de les ciències? Si no pots, tranqui. Aquí tens 25 exemples de supercientíficas que demostren que les noies i els laboratoris són una bona combinació. Qui va dir que les noies no eren de ciències?

Dones negres en la ciència
Podries esmentar el nom d’una científica negra? No et preocupis si t’ha costat o, simplement, no se t’ha acudit cap nom. Per això van decidir reunir en aquest llibre 12 microbiografies il·lustrades de dones afrodescendents que van fer història en la ciència i van canviar el món amb les seves aportacions. Dones que han revolucionat la història gràcies a la seva determinació, esforç i valentia, però que encara avui són desconegudes per a una immensa majoria de persones.
Obre bé els ulls i estigues atent/a a cadascuna de les històries que trobaràs a l’interior d’aquest llibre, perquè hi descobriràs astronautes, químiques prodigis, enginyeres aeroespacials, psicofisiòlogues i fins i tot inventores. Benvingut/da al canvi.

Mi primer libro sobre Ellas
Dones que han fet història i que han contribuït a canviar-la. Sabies que al món encara hi ha llocs on es pensa que la dona és inferior a l’home? En les pàgines d’aquest llibre coneixeràs a set dones admirables que, en èpoques en què no tenien dret a gairebé res, es van atrevir a lluitar pels seus somnis i van arribar, fins i tot, a canviar la història.

100 mujeres que cambiaron el mundo
Saps qui és l’escriptora més llegida de tots els temps? I qui va ser la primera hacker de la història? O qui va inventar la tecnologia que va permetre la creació d’Internet? 100 dones que van canviar el món et descobrirà les històries de científiques, com Marie Curie, filòsofes, com María Zambrano, polítiques, com Clara Campoamor, o escriptores, com Agatha Christie i Rosalía de Castro. Dones brillants, intel·ligents i valents que van contribuir a millorar el món i van trencar les barreres que, per l’època en què els va tocar viure, els van ser imposades.